Etiketter

måndag 30 maj 2016

-       Plastförpackning
Plast tillverkas av olja vilket utvinns i länder utanför Sverige. Förbränning av plats bidrar till växthuseffekten. Plast kan återvinnas som minskar koldioxidutsläppen.
-       Aluminium
Metallen framställs ur mineralet bauxit vilket bryts i andra länder. Låg energiförbrukning. Det förorenar varken luften eller vattnet. Det kan återvinnas och spara 95 % av energin. Lättare att smälta ned.
-       Papper
Papper tillverkas av trä vilket är förnybar resurs. Största delen av råvaran kommer från Svenska skogar. Lätt att forma, låg energiförbrukning. Förbränning av papper bidrar till kolatomens kretslopp. Papper kan återvinnas men tappar kvalitén efter några gånger.

Jag tycker att aluminium är det bästa valet. Fast det tar mer kj/g så tar det mindre kraft att återvinna. Det håller även bättre. Nackdelar med detta är att aluminium framställs av bauxit vilket framställs i andra länder så Sverige måste importera det. Jag tycker att det är bättre för att skillnad från träd och plast så kan det återanvändas till bättre kvalité. Fast det drar mer energi att framställa så tycker jag att det håller. Papper tappar sin kvalité efter ett tag och plast ökar växthus effekten. Det finns gott om träd här i Sverige så man behöver inte importera det fast en stor nackdel med det är att förbränning av det påökar kol kretsloppet

Nackdelar/fördelar
Plast- Plast besår av olja och övervägande användning av det kan leda till över förbränning av all olja vilket i sin tur skulle påverka kolens kretslopp. Förbränning av plast bidrar till växthuseffekten. Plasten kan återvinnas.

Aluminium
Det drar mer energi att tillverka och importera bauxit. Kan återvinnas och återanvändas enkelt. Det påverkar inte vår luft eller våra hav.

Papper

Träd är en förnybar resurs fast det tar många år för det att växa ut. Det finns mycket här i Sverige så det behöver inte importeras. Det tar låg energi att återvinna det. Förbränning av det påverkar kolens kretslopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar